Skip to main content
Kennemer College mavo-havo heet voortaan: Dalí College. Met aandacht. Klik hier voor meer informatie

Zelftesten, hoe gaat dat bij ons op school

Over zelftesten in het onderwijs

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor iedereen. Ook voor onze school en uw kind. We doen er samen alles aan om de school op een veilige manier open te houden. Daarom gelden er op school strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Vanaf maandag 31 mei gaan wij gebruik maken van zelftesten voor het coronavirus. Wij gaan deze testen gratis aanbieden voor leerlingen en medewerkers van de school. Het gebruik van de zelftest is extra naast alle maatregelen die al gelden op school, zoals handen wassen, afstand houden en het gebruik van mondkapjes. Meedoen aan een zelftest is altijd vrijwillig. Hieronder leggen wij uit hoe het gebruik van zelftesten op school werkt.

Waarom testen?

De zelftest is bedoeld om snel te zien of iemand mogelijk besmet is met het coronavirus. Met de zelftest kunnen leerlingen en medewerkers zichzelf testen. Zo kunnen we een uitbraak van het coronavirus op school wellicht voorkomen of beperken.

Wanneer testen?

 1. Preventief
  Het is de bedoeling dat onderwijspersoneel en leerlingen de mogelijkheid hebben om zich preventief thuis te testen. Nogmaals: dit is een vrijwillig en wordt gehanteerd als aanvullend instrument om besmettingen in het onderwijs vroegtijdig te voorkomen.

Als je corona-gerelateerde klachten hebt mag je de zelftest niet gebruiken. In dat geval maak je een afspraak bij de GGD voor een test.

 1. Risicogericht
  De zelftesten voor leerlingen kunnen daarnaast worden ingezet wanneer we horen dat er iemand op school is besmet met het coronavirus. We noemen dit ‘risicogericht testen’. Wij bepalen dan in overleg met de GGD wie mogelijk in contact is geweest met de besmette persoon en wie wordt aangemerkt als ‘niet-nauw-contact’. Leerlingen en medewerkers die geen nauw contact hebben gehad met de besmette persoon, maar bijvoorbeeld wel samen les hebben gehad, worden gevraagd om een zelftest te doen. De GGD en de school bepalen samen welke leerlingen in aanmerking komen voor een zelftest. We vragen dan vervolgens de leerlingen thuis de test af te nemen en – afhankelijk van de uitslag – weer terug naar school te komen óf een afspraak te maken bij de GGD.

Het kan ook gebeuren dat uw kind te lang of te dicht in de buurt van een besmette medeleerling of medewerker is geweest (‘nauw contact’). Dat bekijkt de GGD in overleg met de school, maar kan ook later blijken uit het bron- en contactonderzoek door de GGD. In dat geval moet uw kind naar huis. Thuis gaat uw kind in quarantaine, en maakt hij/zij een afspraak voor een coronatest bij de GGD.

Hoe werkt de zelftest?

Leerlingen (onder begeleiding van een volwassene) en medewerkers kunnen de test bij zichzelf afnemen. De test is makkelijk te gebruiken. De test lijkt op de coronatest bij de GGD-testlocatie, maar het staafje gaat minder diep de neus in en hoeft ook niet in de keel. Er is instructiemateriaal over hoe de test gebruikt moet worden.

Testuitslag

Stel uw kind heeft een zelftest gedaan, wat dan? De uitslag is ongeveer 15 – 30 minuten na de test bekend en is alleen door uw kind te zien.

 1. Is de uitslag positief? Uw kind gaat in quarantaine. Het is belangrijk dat u de contact opneemt met de GGD, om een coronatest te doen in de GGD-testlocatie. Deze test bij de GGD is belangrijk ter verificatie en voor de start van het bron- en contactonderzoek.
 2. Is de uitslag negatief? Dan is er op dit moment geen coronavirus bij uw kind gevonden. Uw kind gaat gewoon weer naar school. De uitslag van de test is 48 uur geldig. Bij het ontstaan van (milde) klachten moet uw kind altijd direct contact opnemen met de GGD, om een coronatest te doen bij de GGD-testlocatie.

Over de zelftest voor de leerlingen

 1. De zelftest toont aan of op dit moment het coronavirus in je neus te vinden is.
 2. Je neemt de test af omdat we willen voorkomen dat het virus zich ongemerkt verspreidt door de school.
 3. Je hebt op dit moment geen klachten. De test is namelijk geen vervanging van de GGD-test
 4. De zelftest is altijd vrijwillig. Niemand mag gedwongen worden de test af te nemen.
 5. Iedereen heeft het recht deelname te weigeren. Wanneer een leerling of medewerker besluit niet deel te nemen aan een zelftest, zal dit nooit leiden tot uitsluiting van onderwijs of werk.
 6. Je moet de test zelf afnemen. Je begeleider mag alleen verbaal (met woorden) aanwijzingen geven.

Waar kan ik mijn zelftesten afhalen?

Elke leerling krijgt per week de beschikking over twee zelftesten. De eerste keer zullen deze worden uitgedeeld. In de weken daarna zijn ze verkrijgbaar bij de receptie. Als je niet van plan bent ze te gaan gebruiken, of als je ouders geen toestemming geven daarvoor (die is nodig bij leerlingen onder de 16 jaar), dan hoef je ze niet op te halen.